Радиосвязь. Доска объявлений. Форум

UR8LV.COM

Форум. Техника КВ

Що необхідно змінити в Р-311. Можливо комусь пригодиться.

16.01.2023 00:54:41     3826    Василь
За допомогою цього сайту (www.ur8lv.com), мені вдалось придбати майже новий Р-311. Все було, як я хотів: пломби, гравірований, фігурний шильдик з роком випуску, круглої форми стрілочний індикатор, все на місці. Мій радіоприймач з 1962 року. Існують версії більш новішого випуску, в них інший шильдик, інший завод виробник, прямокутної форми стрілочний індикатор. Надихнувшись переглядом передачі "Намедни 1962", я зробив блок живлення на ТАН1 і LM317 по відомій схемі. Звучить Р-311 по-особливому, та й атмосферу створює відповідну. Дуже вразила ефективна робота фільтра ПЧ, який зібраний лише на одному кварці, смугу якого можна змінювати плавно, ручкою "ПОЛОСА". Відмінна чутливість. Але для більш комфортної роботи радіоприймача, необхідні мінімальні зміни! Можна зробити плавнішу та легшу роботу верньєра, для цього потрібно відкрутити пінцетом, випуклу, з двома отворами гайку у центрі, далі зафіксувати вісь викруткою і повертаючи кришку верньєра, послабити його. Легко отримати уповільнення 1:100. Також потрібно відпаяти один провід від тумблера "ТЛГ - ТЛФ", щоб в режимі ТЛГ не вмикався фільтр по НЧ, а смуга НЧ залишалася такою ж, як в ТЛФ. Тоді додадуться високі частоти, SSB буде звучати помітно розбірливіше.
У випадку з моїм Р-311 спостерігалась така картина: нормально приймати сигнали, можна було лише тоді, коли регулятор "ГРОМКОСТЬ" знаходився майже на початку (цього вистарчало для відносно нормальної роботи), якщо поставити його хоча б в середнє положення, одразу починались сильні спотворення. Колись, мав нагоду слухати Р-311, але такого не помічав. Спочатку, я вважав, що існує поломка - замінив всі лампи, перевірив номінальні напруги на електродах... Як виявилось, існують дві схеми Р-311 - одна для ранніх, інша, частково змінена, для більш новіших версій приймача. Порівнюючи схеми, прийшов до висновку, що потрібно зменшити підсилення по ПЧ. Щоб втручання в схему зробити мінімальними, я просто додав два резистора опором 36К - один з екранної сітки лампи "84", інший з екранної сітки лампи "102" на землю кожний. Тепер регулятор "ГРОМКОСТЬ" працює коректно, а слухати ефір на Р-311 стало приємніше :) Додаю фрагменти схем з позначеними змінами. 73!
комментарии: 3     
Для того чтоб оставлять комментарии, вам нужно зарегистрироваться и/или войти под своим паролем
09.01.2019 | Николай

Дякую. Цікаво.

24.01.2019 | 

Гораздо проще с резистора R117 ввести АРУ на УВЧ, R126 заменить на переменный, включив его как регулятор громкости, поставив на место регулировки усиления ПЧ тракта.

03.02.2019 | Евгений

Вообще, мне кажется, что 311-й - это приемник целой эпохи. Даже была мечта в детстве такой заиметь, после того, как прочел о нем в книге Лабскира. . . Но так и не заимел, а по нынешним ценам его покупать - как-то. . .

MENU