Радиосвязь. Доска объявлений. Форум

UR8LV.COM

иное

Історія однієї QSL-карточки

05.02.2020 02:12:01     1080    Николай - UR6QV
В один із зимових вечорів у січні 2020 року в Запорізький радіоклуб завітав один з найстаріших короткохвильовиків краю - Олександр Григорович Однорал (екс-позивний UT5PX), який приніс із собою унікальний раритет - QSL-картку, що була надіслана для колективної радіостанції Запорізького радіоклубу UB5KEP, яку він тоді очолював. Саме хтось із відвідувачів клубної станції (а може і сам пан Однорал) 59 років тому, напередодні Нового, 1962 року, провів зв’язок телеграфом на диапазоні 7 мегагерц з радіоаматором Швеції, Гораном SM6CWP. Скоріш за все, це єдина в світі QSL-картка UB5KEP, яка зберіглася до наших часів!

Але найцікавіше в тому, що ми знайшли Горана Холмдала! Йому 77 років, та він досі активно працює в ефірі позивним SM6CWP!
З колективною радіостанцією Запорізького радіоклубу UB5KEP дідусь Горан проводів зв’язок ще юним 18 річним хлопцем, який тільки но рік як отримав свій позивний. Він змайстрував саморобний ламповий передавач, а для прийому використовував радіоприймач, що лишився з часів Другої світової війни.

SM6CWP дуже активно працював в ефірі до 1966 року, а потім через ряд обставин мусив зробити перерву. З лютого 2017 року після 49 років "радіомовчання" він поновив свою активність на радіоаматорських діапазонах від 6м до 80м, використовуючи найсучасніше обладнання - трансивер IC7300 та антену Hexbeam. Зв’язок з ним можна провести не тільки телеграфом, але й модним нині цифровим видом зв’язку FT8.

SM6CWP передає вітання колективу Запорізького радіоклубу та бажає нам успіхів та нових досягнень!

73 de UR6QV / UR4QZZ Team
комментарии: 0     
Для того чтоб оставлять комментарии, вам нужно зарегистрироваться и/или войти под своим паролем
MENU