Радиосвязь. Доска объявлений. Форум

UR8LV.COM

иное

Пам’ яті Анатолія Суржицького UT5PB

27.02.2020 11:18:50     884    Николай - UR6QV
Досліджуючи історію зародження радіоаматорського руху Запоріжжя, знайомлюся з цікавими людьми, завдяки яким дізнаюся багато нового! Днями пощастило зустрітися з донькою одного з перших короткохвильовиків Запоріжжя А.Суржицького (позивний: UT5PB).

Лідія Анатоліївна Суржицька з радістю поділилася зі мною інформацією про батька. Вона зберігає на загадку про нього чимало цікавих фотографій та дипломів. Багато про свого найкращого друга розказує в Запорізькому радіоклубі один з найстаріших короткохвильовиків краю Олександр Однорал (позивний UT5PX).

Почесний радист СРСР, заслужений майстер радіозв’язку УРСР Анатолій Олексійович Суржицький народився 5 квітня 1937 року у селі Михайлівка Запорізької області. Закінчив середню школу №12, та був направлений до служби до військ особливого призначення в Одесу. Там він вивчив телеграф та захопився радіосправою.

Після служби працював налагоджувальником на завод "п/c 77" (ПО "Гамма"). Але молодий хлопець прагнув вдосконалюватись, тому пізніше він вступив в Запорізький машинобудівний інститут імені Чубара на факультет електронної техніки, успішно його закінчив та здобув спеціальність фахівця з радіотехніки. Після цього він працював провідним інженером-радіотехніком на різних запорізьких підприємствах - "Перетворювач", "Колірметавтоматика", "ДНЕС", "Укртелеком". Виховав сина Сергія та доньку Лідію.

У Запорізький радіоклуб Суржицький прийшов приблизно у 1963 році. Вже у тому ж році зайняв друге місце в обласних змаганнях з прийому та передачі радіограм. У 1968 році зайняв перше місце у республіканських змаганнях радистів. У 1969 році зайняв 1 місце в міжнародних болгарських змаганнях Jubilee LZ DX Contest. Був старшим суддєю першої категорії у багатобор’ї радистів в обласних та республіканських змаганнях. У 1971 році зайняв друге місце у зональних змаганнях короткохвильовиків 1 зони. У 1971 році виборов друге місце, а у 1972 році здобув 1 місце в особисто-командній першості УРСР з радіозв’язку на КХ телеграфом. У 1978 очолив колективну радіостанцію, проводив активну роботу з розвитку радіоспорту серед молоді.

Варто зазначити, що у 1980-ті роки Анатолій Суржицький займався розробкою важливої аналогової системи сповіщення міста та області (цивільна оборона). Не стало Анатолія Олексійовича після важкої та тривалої хвороби 17 грудня 2001 року.

Анонс - наступна розповідь буде про засновника та керівника Запорізької обласної радіолюбительської аварійної служби (РАС) Володимира Шимка US9QA.
комментарии: 0     
Для того чтоб оставлять комментарии, вам нужно зарегистрироваться и/или войти под своим паролем
MENU